Financial lease bij Nationale Autolease

5 uitzonderingsregels om zonder ritregistratie niet te hoeven bijtellen

Voor veel ondernemers is het maken van een sluitende ritregistratie een hele bewerkelijke opgave. Om geen bijtelling doorbelast te krijgen is het uitgangspunt dat er minder dan 500km per jaar privé wordt gereden. De bijtelling voor bestelauto’s is vaak aanzienlijk hoger dan bij een personenauto. Dit komt doordat de bijtelling wordt berekend over de cat. prijs incl. BTW en BPM.

Ondanks dat de meeste ondernemersvrijstelling hebben voor BPM-afdracht en de BTW kunnen terugvorderen worden zowel de BPM als BTW opgeteld om de bijtellingswaarde van de bestelauto te bepalen. Daarnaast wordt zo’n auto vaak door meerdere chauffeurs gereden.

Er bestaan vijf uitzonderingsregels om de rompslomp van ritregistratie te ontlopen en niet te hoeven bijtellen

  1. Verbod privé gebruik
  2. Gebruik buitenwerktijd niet mogelijk
  3. Uitsluitend geschikt voor goederenvervoer
  4. Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik
  5. Afkoopregeling

Verbod privé gebruik

De bijtelling geld niet wanneer de werkgever privé gebruik verbiedt. Dit verbod dient schriftelijk vastgelegd te worden. Tevens dient de directie er aantoonbaar op toe te zien dat dit ook nageleefd wordt. Op een overtreding van het verbod dient een sanctie te staan.

Gebruik buitenwerktijd niet mogelijk

Er wordt niet met de bestelauto gereden buiten werktijd. De bestelauto wordt dan bijvoorbeeld ook buiten werktijd gestald op het bedrijfsterrein.

Uitsluitend geschikt voor goederenvervoer

De bestelauto wordt uitsluitend gebruikt voor goederenvervoer. Er zit in de auto alleen een bestuurdersstoel en van de passagiersstoel zijn de bevestigingspunten dichtgelast of verwijdert.

Privé gebruik is niet toegestaan of wanneer er wel privé gereden wordt, dan moet de waarde van het aantal gemaakte privé kilometers vermenigvuldigd worden met de kilometerprijs en aangemerkt worden als loon. De kilometerprijs bestaat uit reparatie, onderhoud, brandstof, Verzekering en wegenbelasting.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Bij de belastingdienst kan men een zogeheten ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ bestelauto opvragen en indienen. Uiteraard mogen er dan geen privé kilometers met de auto gemaakt worden.

Afkoopregeling

Voorwaarden voor deze regeling is afwisselend gebruik van de bestelauto. In deze constructie is privé gebruik toegestaan. De bijtelling kan voor € 300,00 per bestelauto worden afgekocht. Een bedrijf heeft bijvoorbeeld 8 schilders in dienst en 6 verschillende bestelauto’s.

Door de aard van het werk is het mogelijk dat de bestelauto afwisselend wordt gebruikt. Bij een klus worden de bestelauto’s willekeurig gebruikt. Deze regeling is niet toepasbaar wanneer een bedrijf twee werknemers heeft en beide een bestelauto ter beschikking en de werknemers besluiten de bestelauto’s dagelijks met elkaar te ruilen.

Ter info: Woon-werk kilometers worden ook voor bestelauto’s aangemerkt als zakelijke kilometers.

Gerelateerde Blog items

Omhoog