Financial lease bij Nationale Autolease

Wat is bijtelling?

Als je als bedrijf een auto op de zaak koopt en deze op de balans staat, kan je als ondernemer de BTW terugvorderen en kunnen de kosten als autoverzekering, onderhoud, wegenbelasting, brandstof en afschrijving betaald worden door het bedrijf. Alle autokosten komen dan in aftrek van de winst.

Maar wanneer je als ondernemer de auto ook voor privédoeleinden  gebruikt, en je meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt met de auto, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit houdt in dat de autokosten die je in eerste instantie van de winst aftrekt deels worden gecorrigeerd door een privé onttrekking (de bijtelling) weer bij de winst te tellen.

Hoe werkt bijtelling?

Het bijtellingsbedrag wordt in Nederland berekend door percentages die zijn voorgeschreven door de belastingdienst. Deze percentages zijn afhankelijk van de CO2-uitstoot van een auto en worden zeer regelmatig aangepast.

 

2023202420252026
MRV (FC) EV0%0%25%100%
Bijtelling percentage16%16%17%22%
Bijtellingsgrens (€)30.00030.00030.000n.v.t.

 

Voor elektrisch rijden en rijden op waterstof hanteert de overheid lagere bijtellingspercentages, om zo het gebruik hiervan te stimuleren. Je kunt hiervan gebruikmaken bij auto’s tot een waarde van € 30.000.  Voor het bedrag wat boven € 30.000,00 betaal je het normale bijtellingspercentage van 22%

Waarom moet je bijtelling betalen?

Het betalen van bijtelling is noodzakelijk, omdat de belastingdienst het privégebruik van de auto ziet als een vorm van loon. Over loon moet belasting worden betaald. Bij het frequent gebruiken van de auto voor privédoeleinden telt de werkgever het bijtellingspercentage van de cataloguswaarde van de auto op bij het brutoloon. Hierdoor wordt het loon hoger en betaal je dus meer belasting. 

Wat is de bijtelling van een leaseauto?

Als je als ondernemer de bedrijfsauto hebt gekocht met een financial lease, of je hebt de auto gekocht met eigen middelen, gelden dezelfde regels voor de bijtelling.

Wil je geen bijtelling betalen?

Als je geen bijtelling wil betalen dan moet je aantonen dat je minder dan 500 kilometers privé rijdt. Om dit te bewijzen heb je een nauwkeurige kilometerregistratie nodig. Als je de registratie van werk én privé kilometers bij wil houden dan zijn onder andere het merk van de auto, het type auto, het kenteken en de ritgegevens belangrijk.

Bijtelling mogelijkheden voor een bedrijfsauto

Wanneer je een bedrijfsauto koopt of een financial lease afsluit om een bedrijfsauto te kopen dan is het mogelijk om de auto buiten de bijtelling te houden.

Als je als eenmanszaak een bedrijfsauto lease afsluit, komt de auto altijd op je privé naam te staan. Je kan ervoor kiezen om de BTW en andere autokosten te betalen van je privé rekening. Hiermee houd je de auto buiten de balans van je bedrijf. Je kan de zakelijk gereden kilometers dan declareren aan het bedrijf van € 0,21 per zakelijk gereden kilometer.

Wil je als eigenaar van een BV de auto privé rijden zonder bijtelling dan bestaat de mogelijkheid dat je privé mee tekent waardoor de auto op je privé naam gezet wordt. Je betaalt dan de financial lease termijnen van  de privé rekening en alle andere autokosten betaal je ook privé. Je kan dan de zakelijk gereden kilometers declareren aan het bedrijf. Of dit mogelijk is hangt af van het type auto en van de onderneming.

Wil je verdere uitleg over de bijtelling in 2023? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 035 523 77 34 of mail ons.

Gerelateerde Blog items

Omhoog