Financial lease bij Nationale Autolease

Bijtelling wat is het precies?

Wanneer je als bedrijf een auto op de zaak koopt en deze op de balans staat, kan je als ondernemer de BTW terugvorderen en kunnen de kosten als autoverzekering, onderhoud, wegenbelasting, brandstof en afschrijving betaald worden door het bedrijf. Alle autokosten komen dan in aftrek van de winst.

Maar wanneer je als ondernemer de auto ook voor privé doeleinden  gebruikt, en je meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt met de auto dan krijg je te maken met bijtelling. Dit houdt in dat de autokosten die je in eerste instantie van de winst aftrekt deels worden gecorrigeerd door een privé onttrekking (de bijtelling) weer bij de winst te tellen.

Bijtelling bij Financial Lease auto

Wanneer je als ondernemer de bedrijfsauto hebt gekocht met een Financial Lease of je hebt de auto gekocht met eigen middelen dan gelden dezelfde regels voor de bijtelling.

Hoe hoog is de bijtelling in 2022

Voor auto’s met een nihil uitstoot van CO2 geldt in 2022 een bijtelling  van 16% van de catalogusprijs. De 16% bijtelling geldt tot een catalogusprijs van € 35.000,00. Daarboven geldt het basispercentage van 22%. Voor alle andere type auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs.

Over welk bedrag wordt bijtelling in 2022 gerekend?

De catalogusprijs van de auto is bepalend voor de bijtelling. Voor een personenauto is de cataloguswaarde de nieuwprijs van de auto inclusief BTW en BPM. Voor bestelauto’s geldt hetzelfde.

Mogelijkheden voor auto op de zaak

Wanneer je een bedrijfsauto koopt of Financial Lease afsluit om een bedrijfsauto te kopen dan is het mogelijk om de auto buiten de bijtelling te houden.

Wanneer je als eenmanszaak een Financial Lease afsluit komt de auto altijd op je privé naam te staan. Je kan er voor kiezen om de BTW en andere autokosten te betalen van je privé rekening. Hiermee houd je de auto buiten de balans van je bedrijf. Je kan de zakelijk gereden kilometers dan declareren aan het bedrijf van € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.

Wil je als eigenaar van een BV de auto privé rijden zonder bijtelling dan bestaat de mogelijkheid dat je privé mee tekent waardoor de auto op jouw privé naam gezet wordt. Je betaalt dan de Financial Lease termijnen van  de privé rekening en alle andere autokosten betaal je ook privé.  Je kan dan de zakelijk gereden kilometers declareren aan het bedrijf. Of dit mogelijk is hangt af van het type auto en van de onderneming.

Wil je verdere uitleg over de bijtelling in 2022? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 035 523 77 34 of mail ons.

Gerelateerde Blog items

Omhoog