Financial lease bij Nationale Autolease

Hoe zit het met financial lease en BTW?

Financial lease is voor vele ondernemers dé oplossing. Niet alleen is financial lease handig voor het gemak met gebruik en verzekeringen, maar het biedt ook interessante mogelijkheden op het gebied van BTW. Over het algemeen is het vrij onduidelijk wat de regels zijn met financial lease en het al dan niet betalen van BTW. In dit artikel leggen wij het je duidelijk uit. 

Het leasen van een auto is voor veel ondernemers een uitkomst.

Financial lease is een lening voor de ondernemer met als onderpand de auto. Dit kan een bedrijfsauto zijn die je nodig hebt voor jouw bedrijfsvoering of een personenauto.

Een lening met een auto als onderpand is voor de acceptatie bij de bank makkelijker dan een lening voor je bedrijfsvoering. Dit is de reden dat veel ondernemers hun auto op basis van financial lease kopen en het geld dat ze dan niet aan een auto uitgeven, investeren in het aanschaffen van bedrijfsmiddelen.

Financial lease en BTW

Wanneer je jouw auto koopt en gebruik maakt van een financial lease dan ben je economisch eigenaar van de auto. Je investeert in het kopen van een auto, hierdoor kun je, wanneer jouw bedrijf BTW plichtig is, profiteren van BTW teruggave van de auto. Het is afhankelijk of je de aangifte per maand of per kwartaal doet wanneer je het bedrag terugkrijgt.

Doordat je het BTW bedrag in één keer kan terugvorderen en de BTW daarmee helemaal verrekend is, betaal je bij financial lease géén BTW over de maandtermijn. Deze is vooraf al helemaal verrekend.

BTW teruggave is niet het enige voordeel van financial lease

Afschrijving is het verschil tussen de aanschafprijs exclusief BTW minus de restwaarde. Dit mag volgens de belastingdienst in maximaal 5 jaar worden afgeschreven. Dit is voor veel ondernemers een reden om de looptijd van het financial leasecontract ook op 60 maanden (5 jaar) af te sluiten. Dan loopt de afschrijving gelijk met de looptijd van het financial lease contract. Dit houdt het allemaal overzichtelijk. Met de leasecalculator van NationaleAutolease krijg je makkelijk en snel een indicatie van je maandtermijn.

Rente aftrek bij financial lease

Nog een extra voordeel van financial lease is de rente aftrek. Financial lease is een zakelijke lening. De rente van een zakelijke lening is fiscaal aftrekbaar bij de belastingdienst. Daarom mag je als ondernemer de betaalde rente bij de aangifte verrekenen.

Mocht je nog vragen hebben over financial lease en hoe het precies zit met de BTW bij financial lease, neem dan contact op met NationaleAutolease.nl. Wij leggen je het graag duidelijk uit, en kijken samen naar jouw situatie.

Gerelateerde Blog items

Omhoog