Financial lease bij Nationale Autolease

Hoe zit het met financial lease en BTW?

Financial Lease is voor vele ondernemers dé oplossing om op korte termijn een bedrijfswagen te rijden en niet jarenlang te hoeven sparen. Wanneer je een bedrijfsauto koopt en een financial lease afsluit is dit bedrag altijd maximaal de exclusief BTW prijs van de auto. Dit houdt in dat je als ondernemer de BTW aanbetaalt aan het dealerbedrijf waar je de auto koopt.

Het bedrag wat je least zal direct naar de dealer worden overgemaakt. Vervolgens kan je de voorgeschoten BTW weer terugvorderen bij je eerstvolgende BTW aangifte. Sommige ondernemers doen dit per maand, andere per kwartaal. Over het algemeen is het vrij onduidelijk wat de regels zijn met financial lease en het al dan niet betalen en terugvorderen van BTW. In dit artikel leggen wij het je duidelijk uit. 

Het leasen van een auto is voor veel ondernemers een uitkomst.

Financial lease is een lening voor de ondernemer met als onderpand de auto. Dit kan een bedrijfsauto zijn die je nodig hebt voor je bedrijfsvoering of een personenauto.

Een lening met een auto als onderpand is voor de acceptatie bij de bank makkelijker dan een lening voor je bedrijfsvoering. Dit is de reden dat veel ondernemers hun auto op basis van financial lease kopen en het geld dat ze dan niet aan een auto uitgeven, investeren in het aanschaffen van bedrijfsmiddelen. NationaleAutolease helpt haar ondernemers graag om slim te ondernemen!


Financial Lease berekenen

Financial lease BTW terugvorderen

Wanneer je een auto koopt en gebruik maakt van een financial lease dan ben je economisch eigenaar van de auto. Je investeert in het kopen van een auto, hierdoor kun je, wanneer je bedrijf BTW plichtig is, profiteren van BTW-teruggave van de auto. Het is afhankelijk of je de aangifte per maand of per kwartaal doet wanneer je het bedrag terugkrijgt.

Doordat je het BTW-bedrag in één keer kan terugvorderen en de BTW daarmee helemaal verrekend is, betaal je bij financial lease géén BTW over de maandtermijn. Deze is vooraf al helemaal verrekend.

BTW-teruggave is niet het enige voordeel

Afschrijving is het verschil tussen de aanschafprijs exclusief BTW minus de restwaarde. Dit mag volgens de belastingdienst in maximaal 5 jaar worden afgeschreven. Dit is voor veel ondernemers een reden om de looptijd van het financial leasecontract ook op 60 maanden (5 jaar) af te sluiten. Dan loopt de afschrijving gelijk met de looptijd van het financial lease contract. Dit houdt het allemaal overzichtelijk. Met de leasecalculator van Nationale Autolease krijg je makkelijk en snel een indicatie van je maandtermijn.

Rente aftrek bij financial lease

Nog een extra voordeel van financial lease is de renteaftrek. Financial lease is een zakelijke lening. De rente van een zakelijke lening is fiscaal aftrekbaar bij de belastingdienst. Daarom mag je als ondernemer de betaalde rente bij de aangifte verrekenen.

Mocht je nog vragen hebben over financial lease en hoe het precies zit met de BTW bij financial lease, neem dan contact met ons op. Wij leggen je het graag duidelijk uit en kijken samen naar jouw situatie.


Offerte aanvragen

Betaal ik over mijn financial leasetermijn BTW?

Omdat Financial lease altijd maximaal het exclusief BTW bedrag van de auto is en je dus altijd de BTW aanbetaalt als ondernemer (mits je BTW plichtig bent) zit er in het te financieren bedrag geen BTW meer. De maandelijkse betaling voor de financial leasetermijn bestaat uit rente en aflossing. Over de Financial leasetermijn wordt dus geen BTW meer berekend.

Je vordert in één keer de BTW van de auto terug en daarmee zit er geen BTW meer in de maandtermijnen. Dit maakt het makkelijk en overzichtelijk!

Gerelateerde Blog items

Omhoog