Financial lease bij Nationale Autolease

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Leasen is tegenwoordig erg populair. Je kunt een splinternieuwe of jonge occasion rijden zonder dat je direct een hele smak geld kwijt bent. Wil je gaan leasen, dan is het wel belangrijk te weten voor welke vorm van leasen je wilt gaan. Laten we in gaan op het verschil tussen operational lease en financial lease.

De verschillen tussen operational en financial lease

In de volksmond wordt met leasen ‘operational lease’ bedoeld. Dit is slechts één vorm van leasen. Naast operational lease is ook financial lease mogelijk. Het verschil tussen operational lease en financial lease zit vooral in het eigenaarschap. Je kan het verschil vergelijken met het kopen of huren van een huis.

Wanneer je een huis koopt met een hypotheek en deze aflost, dan ben je aan het einde van de looptijd van de hypotheek eigenaar van het huis. Huur je een huis, dan betaal je iedere maand huur, maar word je nooit eigenaar. De woning blijft altijd eigendom van de verhuurder.

Lees hier meer informatie wat financial lease precies is!

De belangrijkste verschillen tussen de leasevormen

Wat zijn de grootste verschillen tussen operational lease en financial lease voor jou als ondernemer? 

  • Bij financial lease ben je economisch eigenaar van de auto gedurende de periode van de financial lease. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar is van de auto.
  • Bij operational lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en onderhoud en reparatie van de auto. Bij financial lease draag je hier zelf zorg voor.

De belangrijkste verschillen tussen operational lease en financial lease op een rijtje:

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

OnderwerpFinancial LeaseOperational Lease
Je bent (economisch) eigenaar van de autoJaNee
Je onderhoudt en verzekert de auto zelf tegen scherpste prijsJaNee
Je kan onbeperkt aantal kilometers rijden met de autoJaNee
De auto staat op de balans van je ondernemingJaNee
Na afloop van het contract ben je juridisch eigenaar van de autoJaNee
Je komt wel in aanmerking voor investeringsaftrekJaNee
Je kan de rente fiscaal aftrekkenJaNee
BTW terug te vorderen bij de belastingdienstJaNee

Waarom is financial lease zo populair onder ondernemers?

Financial Lease is de meest transparante leasevorm en daardoor erg populair bij ondernemers. Doordat je economisch eigenaar bent van de auto en deze op de balans komt te staan, kun je gebruikmaken van fiscale voordelen als het terugvorderen van de btw, investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven. 

Doordat je economisch eigenaar bent van de auto, heb je als ondernemer alle zeggenschap over de auto. Zo mag je zelf bepalen hoeveel kilometer je per jaar rijdt met de auto. Daarnaast kun je de meest voordelige en/of beste autoverzekering afsluiten, zonder tussenkomst van de marge van de leasemaatschappij. En je blijft schadevrij jaren opbouwen. 

Na het betalen van de laatste financial leasetermijn ben je juridisch eigenaar van de auto. Je kunt dan zelf bepalen of je de auto houdt of dat je een nieuwe bedrijfsauto koopt. Je kunt de auto inruilen bij aankoop van een nieuwe auto. Hiermee kun je het te leasen bedrag van je nieuw aan te kopen auto verlagen en zijn de maandlasten voordeliger. 

Elektrische auto leasen met financial lease

Als ondernemer heb je voordelen van het leasen van een elektrische auto, zoals de lage bijtelling. Dit maakt het interessant om een elektrische auto op de balans van de onderneming te zetten. Zo profiteer je van alle fiscale voordelen, zoals het terugvorderen van de btw, renteaftrek en investeringsaftrek.  

Wanneer je een elektrische auto koopt met operational lease, dan staat de auto op de balans van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij maakt dan gebruik van alle voordelen, zoals het terugvorderen van de btw en alle andere voordelen. Dan heb je als ondernemer alleen het voordeel van de lage bijtelling van een elektrische auto.

Wanneer kies je voor operational lease of financial lease?

Operational lease wordt in de meeste gevallen alleen gebruikt voor nieuwe auto’s. Daar is de aanschafwaarde hoger van. Er komt ook een opslag voor verzekering en onderhoud bij waar je iedere maand voor betaalt. Dit maakt de maandtermijn bij operational lease vele malen hoger dan bij financial lease. 

Met financial lease kun je een tweedehandsauto leasen. Deze is veel voordeliger in de aanschaf en de eerste grote afschrijving heeft al plaatsgevonden. Je kunt zelf de voordeligste autoverzekering afsluiten en je kunt het onderhoud laten uitvoeren bij een dealer die je voorkeur heeft. Hiermee heb je de voordeligste maandtermijn. 

Nationale Autolease is gespecialiseerd in financial lease van nieuwe en gebruikte bedrijfsauto’s. Je kunt bij ons terecht voor alle merken en type auto’s. Wij werken met alle autobedrijven in Nederland. Bekijk onze autovoorraad. Heb je ergens anders een auto gevonden? Dan kunnen wij ook de financial lease voor je regelen! 

Wil je meer weten over het leasen van een bedrijfsauto met financial lease? Neem dan contact met ons op via de telefoon, mail, WhatsApp of het formulier.

Het grootste verschil zit in het eigenaarschap van de auto. Je kunt het vergelijken met het kopen en het huren van een huis. Als je een huis koopt ben je eigenaar en los je iedere maand hypotheek af waarna het huis van jou wordt. Als je een huis huurt betaal je iedere maand huur, maar je wordt nooit de eigenaar. Het huis blijft altijd van de verhuurder. 
 
Bij operational lease betaal je een vaste maandtermijn waarin alle kosten verwerkt zijn, maar je wordt nooit eigenaar van de auto. Bij financial lease betaal je een maandtermijn waar extra kosten nog bij komen, maar aan het eind van de looptijd ben je eigenaar van de auto. Daarnaast profiteer je van fiscale voordelen omdat de auto op de balans van je onderneming komt te staan. 

Bij operational lease lease je een nieuwe auto. Kosten voor de wegenbelasting, de verzekering en het onderhoud en reparaties worden in de maandtermijn verwerkt. 
 
Bij financial lease heb je de keuze tussen het leasen van een nieuwe auto en een tweedehandsauto. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering en het onderhoud. Je kunt zelf besluiten waar je dit onderbrengt en wat de kosten daarvan worden. 
 
Dit maakt dat financial lease een voordeligere vorm van lease is dan operational lease. 

Meer artikelen over dit onderwerp:

Gerelateerde Blog items

Omhoog