Financial lease bij Nationale Autolease

Privé rijden met een zakelijke auto

Wil je privé rijden met een zakelijke auto? Dat kan! In een zakelijke auto is het mogelijk om naast kilometers voor zakelijk gebruik ook privé kilometers te maken. Het gebruik van een auto van de zaak in het privéleven kan echter wel leiden tot extra kosten. Per kalenderjaar is er een maximaal aantal kilometers vastgesteld die je buiten werkdoeleinden kan rijden zonder extra te betalen. Hoe dat zit en wat er bij komt kijken lees je hier.

Mag ik met mijn leaseauto privé rijden?

Het is toegestaan om met een leaseauto privé te rijden. Maar er zitten wel een aantal restricties aan verbonden.

Bijtelling alleen bij meer dan 500 privé kilometers

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de ‘auto van de zaak’ ook privé wordt gebruikt. Het bedrag dat hoort bij het bijtellingspercentage wordt dan bij het salaris opgeteld. Rij je privé echter minder dan 500 km per kalenderjaar, dan is bijtelling niet van toepassing.

Volledige elektrische auto’s hebben het voordeligste bijtellingstarief van 16% in 2023 tot een cataloguswaarde van € 30.000,00. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla, Audi E-Tron, Polestar, Volkswagen ID.3, ID.4 en ID.5, Mercedes Benz EQS.

Gebruik een rittenregistratie om je privé kilometers bij te houden

Om aan te kunnen tonen dat er per kalenderjaar niet meer dan 500 privé kilometers gereden worden, heb je een sluitende rittenregistratie nodig. Hiermee kan het verschil aangetoond worden tussen zakelijke en niet-zakelijke kilometers. Hierbij zijn de datum van de rit, begin- en eindstand van de kilometerteller en het vertrek- en aankomstadres belangrijk. Rijd je meer dan 500 kilometer? Dan krijg je te maken met bijtelling.

Bijtellingscategorieën

Bijtelling20222023202420252026
Volledig Elektrisch (EV)16%16%16%17%22%
Max. van catalogusprijs35.00030.00030.00030.000n.v.t.

Profiteren van de lage bijtelling van een occasion

Vanaf het moment dat de auto op kenteken is gezet geldt het lage bijtellingspercentage vijf jaar. Wanneer een auto met lage bijtelling 2 jaar geleden op kenteken is gezet, kan je dus nog 3 jaar gebruikmaken van de lage bijtelling.

Wanneer je als ondernemer kiest voor een milieuvriendelijke bedrijfsauto dan kan je gebruik maken van verschillende fiscale voordelen.

  • MIA-Milieu Investerings Aftrek, je profiteert van een investeringsaftrek op jouw winstbelasting tot maximaal 36% van het investeringsbedrag.
  • VAMIL-Willekeurige Afschrijving Milieu Investering, je kunt hiermee 75% van jouw investering vervroegd afschrijven. Hierdoor creëer je een rente- en liquiditeitsvoordeel. Voor meer informatie zie website www.rvo.nl.
  • BTW terugvorderen.
  • Rente fiscaal aftrekbaar.
  • Lagere brandstofkosten.
  • Geen gedoe van het bijhouden van een kilometer administratie want de bijtelling is te overzien waardoor je met je zakelijke auto ook fijn privé kunt rijden door de lage bijtelling.
  • Geen wegenbelasting bij een volledig elektrische auto


Bekijk onze elektrische auto’s

Ontdek de voordelen van zakelijk leasen en privé rijden

Vind je het interessant om privé te rijden in een auto met een lage bijtelling? Wij leggen je graag uit wat de meest voordelige oplossing is. Neem snel contact op!


contactpagina

Gerelateerde Blog items

Omhoog