Financial lease bij Nationale Autolease

De bijtelling voor elektrische auto’s (2022) gaat omhoog!

Prinsjesdag is weer achter de rug en daar is duidelijkheid gegeven over de bijtelling voor volledig elektrische auto’s in 2022. In dit artikel lees je wat de voorgestelde belastingmaatregelen voor jou gaan betekenen.

Er is bekend gemaakt dat de korting op 6% komt te liggen. Voor een nieuwe EV betaal je in 2022 een bijtelling van 16 % over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. Heeft de auto een hogere waarde dan die € 35.000 dan betaal je over het hogere bedrag het normale bijtellingspercentage van 22%.

Waar hangt de hoogte van de bijtelling vanaf?

Voor auto’s met 0 gram directe uitstoot spreekt men van een bijtellingskorting. En die korting wordt al een aantal jaar afgebouwd. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door de catalogusprijs van de auto, de directe uitstoot van CO2 en de datum dat de auto voor het eerst tenaam is gesteld. Voor nieuwe auto’s geldt dit percentage 60 maanden (5 jaar). Dat is je vast wel opgevallen ;-).

Wat betaal ik aan bijtelling?

Wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak, dan ga je bijtelling betalen. Wanneer je een eigen bijdrage betaalt, wordt dit van je bijtelling afgetrokken. Je hebt over dat bedrag immers geen voordeel.

Bijtelling wordt gebaseerd op de hoogte van je inkomen. Het percentage van de bijtelling van jouw zakelijke auto wordt opgeteld bij je inkomen. Je betaalt belasting over de schijf die bij jouw inkomen hoort.

Hoe zit het met de BPM voor EV’s in 2022?

De elektrische auto blijft in 2022 vrijgesteld van BPM en wordt berekend op basis van de CO2 uitstoot. En aangezien de EV geen uitstoot heeft, blijft het BMP-bedrag €0,-. Deze vrijstelling geldt tot en met 2024.

Veranderd er nog iets met de motorrijtuigenbelasting?

Kort samengevat: Nee. Volledig elektrische auto’s blijven in 2022 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Deze vrijstelling geldt tot en met 2024.

Wil je nog gebruikmaken van een lage bijtelling van 12%?

In 2021 geldt nog het lage bijtellingspercentage van 12% voor nieuwe EV’s tot en met 31 december 2021.

Ook kan je een gebruikte elektrische auto kopen en gebruikmaken van het lage bijtellingspercentage. Vanaf de eerste tenaamstelling heb je namelijk 5 jaar lang recht op het lage bijtellingspercentage. Dit geldt vanaf het jaar waarin de auto voor het eerst op kenteken is gezet, ook als de auto van eigenaar verandert.

Meer weten over EV’s bij Nationale Autolease

Heb je vragen over bijtelling van auto’s? Bel dan met onze lease-adviseurs op 035-523 77 34 of mail je vraag naar [email protected]

Interesse in een elektrische occasion?


Bekijk onze tweedehands elektrische auto’s

Gerelateerde Blog items

Omhoog