Financial lease bij Nationale Autolease

Elektrische auto zakelijk leasen met Financial Lease

Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. In 2021 waren het er al meer dan 174.000. Dit komt niet alleen doordat de actieradius van elektrische auto’s steeds meer toeneemt, sommige elektrische auto’s kunnen wel 600 km rijden en laden binnen 30 minuten tot 80% op, maar ook door de goede laadpaleninfrastructuur. Met ruim 80.000 openbare laadpalen is Nederland koploper op het gebied van elektrisch rijden! Daarmee wordt een elektrische auto leasen voor ondernemers zeer interessant.

Voordelen van een elektrische auto leasen:
√ Geen BPM;
√ Geen motorrijtuigenbelasting tot 2025;
√ Lagere bijtelling;
√ MIA en Vamil;
√ Voordeliger in het onderhoud;
√ Geen brandstofkosten.

Bijtelling elektrische auto 2022

Lease je een elektrische auto, dan is de bijtelling anders dan bij een auto op benzine of diesel. De bijtelling voor een elektrische auto in 2022 is 16%. Dit bijtellingspercentage geldt over de eerste €35.000 van de catalogusprijs van de elektrische auto. Rijd je een elektrische auto met een catalogusprijs boven de €35.000? Dan betaal je over het resterende bedrag 22% bijtelling, het bijtellingspercentage dat ook geldt voor auto’s op benzine en diesel.

Dus wil je een nieuwe elektrische auto leasen in 2022, dan betaal je het bijtellingspercentage van 16% over de eerste €35.000.

Wat is bijtelling?

Wanneer je een zakelijke auto ook gebruikt voor privéritten die samen meer dan 500 kilometer per jaar zijn, ziet de overheid dit als onderdeel van je inkomen (salaris). Over je salaris betaal je belasting en ook over het privégebruik van je zakelijke auto betaal je belasting. Deze belasting wordt bijtelling genoemd.

Hoe werkt bijtelling?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de zakelijke auto. Dit wordt bij je salaris opgeteld en houdt in dat je meer belasting betaald. De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Tweedehands elektrische auto leasen

Vanaf het moment dat een auto in gebruik wordt genomen (in Nederland of het buitenland), geldt het bijtellingspercentage gedurende een periode van 5 jaar. Wanneer je als ondernemer een nieuwe elektrische auto aanschaft, geldt het bijtellingspercentage gedurende een periode van 5 jaar.
Je kunt ervoor kiezen om een tweedehands elektrische auto te leasen. Deze auto is niet alleen voordeliger in de aanschaf, maar je kunt ook gebruik maken van het lagere bijtellingspercentage voor het resterende aantal jaren.

Stel, je koopt een elektrische auto van 2 jaar oud, dan kun je nog 3 jaar gebruik maken van het lagere bijtellingspercentage. Hier geldt dan de bijtelling van het jaar waarin de auto in gebruik is genomen. Komt de auto uit 2020, dan kun je nog 3 jaar gebruik maken van 8% bijtelling.

Een ander groot voordeel van het leasen van een tweedehands elektrische auto voordeliger is in de aanschaf. De eerste grote afschrijving is al geweest.

Wil je meer weten over het leasen van een tweedehandsauto? Lees dan hier!

Financial lease elektrische auto

Wil je een elektrische auto leasen, dan zijn er meerdere leasevormen waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende zijn operational lease en financial lease.

Wil je het verschil weten tussen operational lease en financial leasen? Lees dan hier!

Een elektrische auto leasen met financial lease is een aantrekkelijke optie voor ondernemers. Financial lease is een zakelijke financiering waarmee je een bedrijfswagen kunt aanschaffen. Je betaalt de wagen niet in één keer, maar in termijnen, zo hoef je niet direct een grote investering te doen. Daarnaast profiteer je van verschillende fiscale voordelen.

Tijdens de looptijd van het leasecontract ben je economisch eigenaar van de bedrijfswagen. Na afloop van het contract ben je ook juridisch eigenaar en is de elektrische auto 100% van jou.

De voordelen van financial lease:
• Je bent direct eigenaar van de elektrische auto;
• Je profiteert van fiscale voordelen;
• Je kunt vervroegt inlossen of tussentijds van auto wisselen;
• Je houdt je eigen vermogen binnen de onderneming;
• Je kunt als starter ook een financial lease aanvragen;
• Je bepaalt zelf de maandtermijn;
• Je kunt kiezen tussen nieuw en occasion.

Omdat je met een financial lease eigenaar bent van de auto, kun je zelf gebruik maken van alle voordelen die de overheid aan ondernemers biedt die een elektrische auto aanschaffen.

Lage bijtelling

Elektrische auto’s verbruiken geen brandstof en stoten daarmee geen CO2 uit. Dit is beter voor het milieu en daarom stimuleert de overheid elektrisch rijden door lagere bijtelling. In 2022 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16% in tegenstelling tot het bijtellingpercentage van 22% voor andere auto’s.

Voordelig in het onderhoud

Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig dan auto’s op benzine of brandstof. Zaken als het vervangen van olie, bougies of de distributieriem zijn kostenposten waarmee je met een elektrische auto niet te maken krijgt.

Zeker met een financial lease is dit een groot voordeel. Bij deze leasevorm zijn kosten voor het onderhoud niet doorberekend in de leaseprijs, maar voor eigen rekening. Dit geeft je de vrijheid om zelf de garage en de onderhoudsfrequentie te bepalen, maar het zijn wel kosten waarmee je rekening moet houden. In het geval van een elektrische auto zijn de kosten voor het onderhoud veel lager en dus aantrekkelijk in combinatie met financial lease.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de MIA kun je tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het uiteindelijke percentage is afhankelijk van de milieueffecten van de elektrische auto. Een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de milieu-investeringsaftrek is dat het merk en type auto moet voorkomen op de Milieulijst van het RVO.

Ook laadpunten op eigen terrein voor eigen elektrische auto’s vallen onder deze regeling.

MIA en Vamil combineren

De MIA is te combineren met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee kun je een milieuvriendelijke investering voor 75% afschrijven op een moment dat het voor jou het beste uitkomt. Daarmee verlaag je de fiscale winst en dus betaal je minder belasting. Veel ondernemers combineren de Vamil en de MIA met elkaar. Met de MIA verlaag je de fiscale winst en met de Vamil kun je de investeringen op een willekeurig moment afschrijven. Samen verlaagt dit de fiscale winst, wat zorgt voor een lagere belastingaanslag.

Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst van het RVO. Hierop staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA en Vamil.

Leasevoorraad NationaleAutolease

Via onze leasevoorraad kan je gemakkelijk je bedrijfsauto online vinden. Staat de elektrische bedrijfsauto niet op onze site of wil je een nieuwe elektrische auto kopen dan helpen wij je graag zoeken naar de juiste auto lease.

De bijtelling voor elektrische auto’s in 2022 is 16% voor de eerste €35.000 van de cataloguswaarde van de auto. Heeft de auto een hogere cataloguswaarde dan €35.000, dan betaal je over het resterende bedrag 22% bijtelling.

Dat kan zeker! Het is juist voordeliger om een tweedehands elektrische auto te leasen, omdat de eerste grote afschrijving dan al geweest is. Daarnaast profiteer je tot 5 jaar na de ingebruikname van de auto van een lager bijtellingspercentage.

Naast dat je een bijdrage levert aan het milieu, zijn er een aantal grote financiële voordelen van het zakelijk leasen van een elektrische auto: Lagere bijtelling, geen BPM, geen motorrijtuigenbelasting tot 2025, lagere onderhoudskosten, geen brandstofkosten, MIA en Vamil.

Gerelateerde Blog items

Omhoog