Financial lease bij Nationale Autolease

Financial Lease Bijtelling

Financial lease bijtelling: wat is het precies?

Wat is Financial Lease bijtelling? Wanneer je als bedrijf een auto op de zaak koopt en deze op de balans staat, kan je als ondernemer de BTW terugvorderen en kunnen kosten zoals autoverzekering, onderhoud, wegenbelasting, brandstof en afschrijving betaald worden door het bedrijf. Alle kosten voor de auto komen dan in aftrek van de winst.

Maar wanneer je als ondernemer de auto ook voor privé doeleinden gebruikt en je meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt met de auto, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit houdt in dat de autokosten die je in eerste instantie van de winst aftrekt, deels worden gecorrigeerd doordat de privé onttrekking (de bijtelling) weer bij de winst wordt opgeteld.

Financial lease bijtelling

Wanneer je als ondernemer de bedrijfsauto hebt gekocht met een Financial Lease óf wanneer  je de auto hebt gekocht met eigen middelen, dan gelden dezelfde regels voor de bijtelling.

Hoe hoog is de bijtelling in 2021?

Voor auto’s met een nihil uitstoot van CO2 geldt in 2021 een bijtelling van 12% van de catalogusprijs. De 12% bijtelling geldt tot een catalogusprijs van € 40.000,00. Daarboven geldt het basispercentage van 22%. 

Voor alle andere auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs.

Toch een auto rijden met 4% bijtelling?

Voor auto’s met een nihil uitstoot van CO2 uit 2019 geldt in een bijtelling van 4% van de catalogusprijs. De 4% bijtelling geldt voor 5 jaar vanaf het moment dat de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Deze bijtelling geldt tot een catalogusprijs van € 50.000,00. Daarboven geldt het basispercentage van 22%.

Over welk bedrag wordt bijtelling gerekend?

De catalogusprijs van de auto is bepalend voor de bijtelling. Voor een personenauto is de cataloguswaarde de nieuwprijs van de auto inclusief BTW en BPM. Voor bestelauto’s geldt hetzelfde.

Mogelijkheden voor auto op de zaak maar GEEN bijtelling

Wanneer je een bedrijfsauto koopt of Financial Lease afsluit om een bedrijfsauto te kopen, dan is het mogelijk om de auto buiten de bijtelling te houden.

Sluit je als eenmanszaak een Financial Lease af? Dan komt de auto altijd op jouw eigen naam te staan. Je kan er voor kiezen om de BTW en andere autokosten te betalen van je privé rekening. Hiermee houd je de auto buiten de balans van je bedrijf. Je kan de zakelijk gereden kilometers dan declareren aan het bedrijf voor € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.

Wil je als eigenaar van een B.V. de auto privé rijden zonder bijtelling, dan bestaat de mogelijkheid dat je privé mee tekent waardoor de auto op jouw eigen naam gezet wordt. Je betaalt dan de Financial Lease termijnen van de privé rekening, evenals alle andere autokosten. Je kan dan de zakelijk gereden kilometers declareren aan het bedrijf.

Wat is voordeliger; Financial Lease op de zaak of Financial Lease op privé naam?

Of het voor jou voordeliger is om de auto op je bedrijfsbalans te zetten en de bijtelling te accepteren of de auto privé te houden en kilometers te declareren hangt af van verschillende factoren;

  • Hoeveel zakelijke kilometers en hoeveel privé kilometers er jaarlijks worden gereden
  • Hoeveel de autokosten (benzine, onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving) per jaar bedragen
  • Wat de catalogusprijs is van de auto, hier wordt de bijtelling op berekend
  • Hoe hoog de kilometervergoeding is voor het gebruik van de privéauto 

De praktijk wijst uit dat naarmate meer privékilometers dan zakelijke kilometers gereden worden, financial lease op de zaak voordeliger is.

Waarom een Financial Lease afsluiten op je bedrijf als je de auto privé gaat rijden?

Financial Lease is gemakkelijk af te sluiten; binnen 24 uur weet je of de bank het bedrag wil verstrekken voor de auto. De auto is het onderpand op de Financial Lease en de bank houdt daar met de beoordeling van de Financial Lease rekening mee. Hierdoor kunnen zij sneller en gemakkelijker beoordelen of zij het bedrag willen verstrekken.

Kortom: een Financial Lease kan snel beoordeeld worden! Meer weten en interesse in een auto leasen? NationaleAutolease helpt 3000+ ondernemers per jaar met het afsluiten van financial lease. Neem contact op met ons voor meer informatie.


Lease offerte aanvragen

Gerelateerde Blog items

Omhoog